Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Informace k zahájení školního roku 2021/22

22.08.2021 21:11

Vážení rodiče, milé studentky a studenti,

 zdravím vás v posledních prázdninových dnech. Před ukončením uplynulého školního roku jsme vám slíbili, že v této době obdržíte aktuální informace k začátku školního roku. Vycházíme z informací MŠMT a z manuálu, který byl pro první zářijové dny nastaven.

Školní rok na Gymnáziu Bystřice nad Pernštejnem bude zahájen ve středu 1.9.2021 v 8.00 hodin ve třídách. Přístup do tříd nebude nijak specifikován, vyjma povinného použití dezinfekce rukou při vstupu do školy. Žáci nově nastupujících tříd mohou použít jak vstup pro žáky (pokud jdou společně se starším spolužákem, který jim v případě potřeby poradí), tak vstup pro veřejnost,  kde je služba nasměruje do určené třídy. V tento den nepotřebují přezůvky, protože ještě nemají přidělenou šatní skříňku. Stejně jako v loňském roce upustíme od společného setkání všech žáků a učitelů v aule. Důvody jsou pochopitelné, musíme především v měsíci září dbát zvýšené opatrnosti, dokud nebude zřejmé, jak bezpečná je situace z epidemiologického hlediska. Žáci stráví ve třídách jednu vyučovací hodinu se svými třídními učiteli. Bohužel není doporučena přítomnost třetích osob, což v našem případě znamená rodičů nastupujících ročníků.  Prosím tyto rodiče o pochopení. Na své děti můžete počkat před školou.

Každá osoba je povinna si při vstupu do budovy školy a ve společných prostorech zakrýt dýchací cesty, a to takovým ochranným prostředkem dýchacích cest, který je uveden v aktuálně platném mimořádném opatření MZd. (do 15 let zdravotní rouška, od 15 let respirátor). Z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest jsou plošně vyjmuty  osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra, a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu, osoby, které nemohou mít ze závažných zdravotních důvodů nasazen ochranný prostředek dýchacích cest  a jsou schopny tuto skutečnost prokázat lékařským potvrzením; tyto osoby jsou však povinny mít nasazen jiný ochranný prostředek dýchacích cest podle tohoto opatření, který je v lékařském potvrzení specifikován, vyjma případů, kdy je v lékařském potvrzení výslovně uvedeno, že dotyčná osoba nemůže mít nasazen žádný ochranný prostředek dýchacích cest .

Během jedné společné hodiny budou žáci testováni pomocí antigenních testů, tak jak byli zvyklí v závěru loňského školního roku. Screeningové testování proběhne 1. 9., 6.9. a 9.9. 2021.

Testování nepodstupují žáci, kteří splní podmínky stanovené pro bezinfekčnost po očkování (14 dnů po plně dokončeném očkování) nebo po prodělaném onemocnění covid-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19), případně žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v odběrovém místě (Ag test ne starší 72 hodin, PCR ne starší 7 dnů). Pokud se žák screeningovému testování nepodrobí, bude se moci prezenční výuky účastnit, ale za podmínek nastavených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví (použití ochrany dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole a školském zařízení apod. Ostatní žáci musí nosit ochranu dýchacích cest pouze ve společných prostorách). Pokud žák nebude přítomen na testování na začátku vyučování, ale dostaví se na vyučování později, provede si test pod dohledem pověřené osoby bezprostředně po svém příchodu. Uvedená opatření budou v platnosti po dobu trvání screeningového testování. Screeningové testování stanovených skupin žáků bude probíhat na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které uvedeným informacím dodává právní závaznost.

V případě, kdy žák odmítne jak testování, tak nošení ochranného prostředku (a nevztahuje-li se na něj mimořádným opatřením stanovená výjimka z povinnosti nosit respirátor či roušku). V takovém případě škola (školské zařízení) nemůže v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví umožnit dítěti či žákovi osobní přítomnost na vzdělávání či poskytování školských služeb. Pokud by škola (školské zařízení) osobní přítomnost dítěte nebo žáka, který odmítá nosit respirátor nebo roušku, přestože podle mimořádného opatření musí, připustila, poruší mimořádné opatření. V případě, že  žák odmítne nosit ochranný prostředek až v průběhu poskytování vzdělávání či školských služeb, škola (školské zařízení) je povinna takového žáka izolovat od ostatních osob a kontaktovat zákonného zástupce. Žák není automaticky omluven, rodiče ho omlouvají v souladu se školním řádem.

Milé studentky a studenti, vážení rodiče,

doufám, že výše uvedené informace jsou srozumitelné a pro začátek školního roku dostatečné. V případě jakýchkoliv nejasností mě kontaktujte na tel.čísle 732 155 096 nebo písemně na e-mailové adrese: milan.hanak@gybnp.cz

S pozdravem a přáním pevného zdraví se na vás všechny těší za celý pedagogický sbor

PaedDr. Milan Hanák, ředitel školy.