Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem

Nádražní 760
Bystřice nad Pernštejnem
593 01
Tel: 566 552 920/921
Datová schránka: ervnrrg

podatelna@gybnp.cz



reditel@gybnp.cz

    Činnost stránek ukončena

Navštivte nové stránky školy
  

 

 

Chcete vědět, jak to u nás doopravdy chodí?

 @gybnp_official | Linktree

Instagram Logo Photo - Free image on Pixabay   File:Facebook f logo (2019).svg - Wikimedia Commons   Youtube Logo Images – Browse 14,027 Stock Photos, Vectors, and Video |  Adobe Stock

Úspěchy Marka Dřínovského

16.12.2020 07:02

Naši školu navštěvuje spousta výborných studentů, kteří svými vědomostmi a dovednostmi velmi dobře reprezentují gymnázium. Prokazují to v různých soutěžích, ať už vědomostních, sportovních nebo třeba i ve svých aktivitách, které přesahují rámec školy, jako jsou humanitární akce, cestovatelské poznávání atd. Je dobré a inspirativní se o těchto studentech alespoň touto cestou zmínit.

Jedním z nich je Marek Dřínovský, v současné době student kvinty. Marek je všestranná osobnost. Má velmi široký rozhled, což se projevilo i na začátku letošního roku, kdy s úspěchem absolvoval jak olympiády v oblasti přírodovědné (F, Z, M), tak i humanitní (D) a jazykové (A). Olympiády byly na okresní úrovni, ale jeho vítězství ve čtyřech z nich a jedno druhé místo zaručovalo postup do krajských kol. I zde by měl Marek jistě šanci uspět a získat velmi dobrá umístění. Tato kola se ovšem ze známých důvodů neuskutečnila. Podařilo se alespoň uspořádat krajské i celostátní kolo Zeměpisné olympiády. A tak mohl Marek zúročit alespoň své geografické schopnosti, všeobecné znalosti a velký mezioborový přehled. V celostátním kole Zeměpisné olympiády získal vynikající 2. místo. A navíc reprezentoval Českou republiku v zahraničí na eGeo, což je Evropská geografická olympiáda. Stal se součástí českého týmu v mezinárodní zeměpisné soutěži. I tady dosáhl Marek na výsledek z říše snů. Sám vybojoval bronzovou medaili a stříbrnou získanou Čechy ve své kategorii. Celkově se ČR umístila na 3. místě z 12 zúčastněných zemí. To si zaslouží obrovskou gratulaci.

Marek svým zápalem účastnit se těchto olympiád, svou ochotou věnovat čas samostudiu v daném oboru a kvalitní přípravou na tyto soutěže je jistě motivací pro ostatní studenty. Díky tomu se může mladý člověk pohybovat v prostředí, kde se potkává se stejně naladěnými a úspěšnými lidmi, získá nové zkušenosti, jiný náhled a podněty pro další studium a svůj osobní rozvoj. Zvláště, když je toto vše korunováno úspěchy, kterých Marek dosáhl. Na konci článku je seznam některých jeho umístění v soutěžích v tomto kalendářním roce.

A jak tu nejdůležitější věc – Zeměpisnou olympiádu – popisuje samotný Marek? Přečtěte si o tom více v následujícím odkaze: https://www.zemepisnaolympiada.cz/aktualni-rocnik.phtml . Na oficiálních stránkách olympiády vyšel 10. října článek Zeměpis jako životní přítel. Krásně popsané pocity při soutěžení si určitě nenechte ujít.

O tomto úspěchu informovala i Česká televize v pořadu Studio 6. Danou reportáž si můžete poslechnout, kliknete-li na následující odkaz: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/220411010100904/ 

Začátek je zhruba 1:51:45. Marek zde vystupuje také, odpovídá na otázky, popisuje, jak soutěž probíhala, co obsahovala, jaké konkrétní otázky měla, jaký byl jeho přínos týmu, co bylo nejtěžší atd. Poslechněte si tuto část a zkuste si v angličtině odpovědět na některé otázky, se kterými se soutěžící potýkali. Je obdivuhodné, s jakou lehkostí dokáží někteří mladí lidé pracovat na vysoké úrovni s nelehkou odbornou tematikou v cizím jazyce. Mezi takové Marek Dřínovský zajisté patří.

Ještě jednou velmi blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci naší školy. Gymnázium je nakloněno takovýmto aktivitám, podněcuje studenty k jejich rozvoji ve vzdělání, podporuje jejich iniciativu k hlubšímu studiu oboru. Právě Markův příběh může být motivací i pro ostatní studenty.

Monika Stará

článek Zeměpis jako životní přítel

část portfolia